Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015

Lounský Racek oslnil v Prostějově diváky i porotu

Ve dnech 16. - 20. června 2015 se konala celostátní přehlídka interpretů poezie Wolkrův Prostějov, na kterou se letos opět úspěšně nominovalo divadlo poezie Třetí věk Louny. Soubor, který funguje při Městské knihovně Louny, vystoupil s autorskou inscenací Racek.

Světový den pletení na veřejnosti

Díky Světovému dni pletení na veřejnosti se rozsvítilo černé zábradlí a betonové skruže na dvoře Městské knihovny Louny háčkovanými a pletenými čtverci a obdélníky. Vytvořily je a nainstalovaly dámy ze spolku Na veselé vlně a návštěvnice, které rády tvoří.

 

Fotogalerie

 

Nultý ročník bibliotour

Velice děkuji za spolupráci na cyklomaratonu, který se, dle prakticky všech reakcí zúčastněných, suprově vydařil. Děkuji za pomoc s přípravou tras a s organizací zastávek, kterých jste se chopili prostě báječně. Nedá se hodnotit, vyzdvihovat jednoho nad druhého, snad jen mne osobně velice zahřálo u srdíčka „Vivat Bišák!“ u vjezdu do Jirkovské knihovny. Děkuji.

Spolupráce, aneb MKL a JČS

Že nevíte, o koho se jedná? No přece MKL je Městská knihovna Louny, jedna z nejaktivnějších u nás v republice. Ne nadarmo se stala v roce 2011 knihovnou roku. A od té doby své služby rozhodně rozšířila. Například Deskové hry v Luně jsou podle mého senza.

Víkend otevřených zahrad v Krásném Dvoře

V sobotu a neděli 13. - 14. 6. se budou v prostorách parku zámku Krásný Dvůr konat pro všechny návštěvníky komentované prohlídky, v rámci kterých se všichni zúčastnění mohou dozvědět něco více o zdejších romantických stavbách v jeho zákoutích. Zlatým hřebem je pak i zpřístupnění novogotického templu (lidově rozhledny), který projde v letošním roce obnovou, při níž dosud bezhlavé torzo sochy polního maršála Karla I. Filipa ze Schwarzenbergu získá zpět i hlavu a ruku s maršálskou holí a v oknech s dnes čirými skly se znovubojeví barevné vitráže. Krásy parku je nově možné vychutnat i během jízdy bryčkou taženou koňmi (jízdu doporučujeme předem zarezervovat).

Datum konání: 13. 6. - 14. 6., začátek od 10:00

Místo konání: Státní zámek Krásný Dvůr

Skicování ve městě

Poslední hodiny oboru umění tady a teď ve školním roce 2014/2015 patřily skicování. Jde o rychlou kresbu, tužkou nebo centropenem, která má zachytit (v našem případě) kromě architektury, také náladu, atmosféru a osobní pohled kreslířky na některý z domů na náměstí v Lounech.

Lounská knihovna zabodovala

První místo v kategorii měst s 10 001 – 20 000 obyvatel získala Městská knihovna Louny! Práce pro děti a mládež je dlouhodobě prioritou lounské knihovny, každodenně probíhají lekce pro školní děti, odpolední akce a pořady. V posledních letech se knihovna zaměřuje na prorodinné a komunitní projekty.

S úsměvem i vážně na veselé vlně

V úterý 12. května se ateliérem lounské knihovny neslo cinkání jehlic, a také zvuky ze starého rádia, které nám pouštěl redaktor David Hertl. Vypravováním nás seznámil s příběhy z vysílání Českého rozhlasu a z jeho archivu. Vybíral ukázky, které všem připomenuly dobu z minulého století a to, co jsme kdysi slýchali z rádia „na vlastní uši“. S odstupem času se skoro každý pousmál, ale pak se zamyšlením zvážněl a celou besedu jsme zakončili slovy „Hlavně že to je za námi“.

Bibliotour aneb Šlapeme se svojí knihovnou

Jedinečný červnový cyklomaraton pro své čtenáře připravily knihovny v Klášterci nad Ohří, Chomutově, Litvínově, Jirkově, Mostě, Lounech, Postoloprtech, Žatci, Podbořanech a Kadani.

Další multivíkend lounské knihovny

8. 5. - 10. 5. 2015, prodloužený víkend ve znamení knihovnických aktivit. Lounská knihovna sice ve sváteční den zavřela svá oddělení, ale knihovnice a knihovníci doma nezůstali! Během prodlouženého víkendu proběhly hned 4 velké akce. Všechny s velkou návštěvností.

Esoterická místa v okolí Loun

Dne 7. května jsme s předmětem vlastivěda procházeli esoterická místa v okolí Loun. Jako první jsme navštívili železitou studánku sv. Blažeje, kde nám současný majitel pan Janda, vyprávěl o zajímavé historii tohoto místa. Byla postavena roku 1610 jako součást bahenních lázní. Kostelík byl postaven o 10 let později. V současné době je kostel prázdný, podlaha rozebrána, protože byla domněnka, že jsou zde uloženy ostatky sv. Anežky České.

Umění tady a teď - šablony

V květnové lekci jsme se seznámily s využitím šablon pro výtvarné techniky. Lektorka Věra Pokorná nám představila základní pracovní postupy a techniky a způsob jejich využití, včetně historie rozšíření tohoto výtvarného stylu. Umělecká tvorba vystřihování původem z Číny se postupně šířila na západ. Například Hans Christian Andersen doplňoval své příběhy obrázky z vystřihovaného papíru. V současnosti tato metoda nachází využití i v jedné z forem street artu, a to v stencil graffiti, v tzv. šablonové graffiti. Vystřihování a šablony se mimo jiné hodně využívají při dekoraci přání, dárků, krabiček a látek. Pro inspiraci jsme si prohlédly práce renomovaných výtvarníků publikované knižně a pustily jsme se do práce.

Pahorkatina Džbán

Ve čtvrtek 16. dubna jsme navštívily muzeum TGM v Rakovníku, kde je v mansardě muzea putovní výstava Pahorkatina Džbán. Na cestu nám svítilo sluníčko, tak jsme dobře naladěny vyslechly průvodce výstavou pana Miroslava Černého. Tato výstava vznikla ve spolupráci s Regionálním muzeem K. A. Polánka v Žatci.

Multivíkend lounské knihovny

Víkend v lounské knihovně byl skutečně pestrobarevný - v kavárně debatovali inženýři o hardwaru Arduino, v kongresovém sále zněla poezie z úst dětských recitátorů, v klubovně se hrály hry ve velkém. Na třech akcích se sešlo téměř 400 lidí! Knihovna s přívlastkem multifunkční dostála svého jména.

Nebojte se kreslit!

Hodina kresby tužkou probíhala v jiném tempu, než obvykle. Na rozcvičení ruky jsem pustila skladbu skupiny Conoda, kterou studentky zapisovaly na papír abstraktními čarami, podobně jako Olga Karlíková ptačí zpěv. Potom si každá nakreslila všechny hrnky-předlohy v ateliéru tak, že na jednu kresbu měly jednu minutu. Cílem bylo dosáhnout toho, aby se naučily všímat toho nejdůležitějšího na tvaru a rychle to zachytit rovnými čarami na papír. Některé čáry se napoprvé nepovedou, dají se ale snadno překreslit, jde o to zkoušet a přijít nato, co je pro každou nejtěžší a co naopak jde kreslit samo.

Nejsou konce cest, pouze našich kroků

psáno v rytmu písně Stay Alive od José Gonzálese

Psaní je dar. Díky zapsaným slovům si lze všimnout i těch hlasů, kterých bychom si normálně nevšimli. Pro mnohé je to šance jak se vyrovnat se světem, jak být vyslyšeni a jak mnohdy rozpoznat svůj vlastní hlas. Bohužel ne vždy se jedná o tichá slova. Křičet se může i z papíru. Dnešní doba hodně křičí. Orientovat se ve všech slovech, která nás obklopují, je složité. Učím své studenty, aby nekřičeli. Aby říkali a psali to, co dává smysl. To, co stojí za to slyšet nebo číst. To nejlepší z nás.

Lounští knihovníci prolomili limity návštěvnosti

Městská knihovna Louny zveřejňuje výsledky své celoroční práce, tým zaměstnanců knihovny může být naprosto spokojen s přízní návštěvníků a čtenářů. V číslech dopadl rok 2014 skvěle, porovnání s rokem 2013 v hlavních statistických údajích: knihovnu navštívilo 157 738 lidí (+8102), počet registrovaných čtenářů zůstává v podstatě stejný 4164 (-18), z toho dětí do 15 let věku 1333, právě u této kategorie dochází k poklesu.

Tkaný barevný vzorník

Ve středu 14. ledna jsme se v hodině umění tady a teď věnovaly tkaní. Už výstižná věta, že textilní umění je nejstarším uměleckým projevem, nás vnesla do zájmu zkusit si to. S chutí jsme se všechny a doufám, že i s dobrými výsledky daly do práce, která nás bavila. Každá práce byla jiná podle fantazie tak, aby barvy nám ladily oku. Myslím, že můžeme doma náš vzorník využít k tvorbě složitějších prací a potěšit tak nejen sebe, ale i jiné. Už se těším na další hodinu, která bude určitě stejně zajímavá.

 

Industriální nostalgie fotografa Pavla Šafáře

Ojedinělý dokument zanikajícího energetického provozu chemických závodů Litvínov zachytil ve svých fotografiích Pavel Šafář. K vidění jsou do konce ledna v galerii Městské knihovny Louny.

Advent v Seiffenu

První letošní adventní sobotu prožily studentky Třetího věku oborů umění tady a teď a ruční práce v krušnohorském městečku Seiffen, které je známé výrobou vánočních figurek, světlonošů a ozdob ze dřeva.

Andělé, andílci, andělíčkové

Studentky oboru umění tady a teď se připravují na blížící se dobu vánoční. Temperami, voskovkami a pastelkami na černý papír vytváří různé podoby andělů, kteří nesporně k vánočním svátkům patří.

Věříme, že i jejich andělé potěší v předvánoční době čtenáře a návštěvníky knihovny.

 

Fotogalerie

 

Návštěva Senátu ČR

Cesta autobusem do Prahy, metrem na Malostranskou a pěšky po Valdštejnské ulici s příjemným výkladem paní Földesové. Cestou nám povídala o všech palácích, které jsme míjeli: Valdštejnské jízdárně, Fürstenberském paláci, kde sídlí belgická ambasáda a mají zde krásnou zahradu, Kolovratském paláci, kde byla podepsána pro nás špatná Mnichovská dohoda, Pálffyho paláci, u kterého kdysi stála Písecká městská brána, Valdštejnském náměstí s Valdštejnským palácem a Ledenburským palácem.

Tablety v knihovně podruhé

Po úspěšném školení s tablety, které se konalo v únoru tohoto roku, byla našim studentům poskytnuta možnost školení dalšího. Tentokrát se nabídka rozrostla dvě – pro začátečníky a pokročilé.

Hradčanské zahrady

Vydatný déšť nikoho od lákavé prohlídky zahrad na Hradčanech neodradil. Bylo to jen dobře, i tentokrát se na nás sluníčko usmálo. Ze stanice metra Hradčanská jsme zamířili k Bílkově vile. Zvenčí je úžasná, ale bohužel na její návštěvu není čas. Další na řadě je Kramářova vila, která je domovem premiéra.

Perucké poznávání

V rámci předmětu českopis jsme ve čtvrtek 16. října navštívily městys Peruc, místo pěkné nejen z historického hlediska, ale i v současné době. Naší první zastávkou byla Galerie U Plazíka, kterou ve svém domku provozuje pan Miroslav Blažek. Většinou vystavuje díla amatérských umělců, jak malířů, tak fotografů. V současné době zde probíhá výstava fotografií slovenské amatérské fotografky Renáty Hudecové, žijící v Lounech. Prohlédly jsme si nejen výstavu, ale i kuchyň a komoru zachovanou v původním stavu, z nichž na nás dýchla minulost známá nám z mládí buď z domova či od někoho z okolí. Kachlová kamna, stará kredenc a v ní dobový jídelní servis, malované hrnečky a další skvosty. V komoře se pak nachází starý mandl na prádlo s velkým točícím kolem a klikou na ruční pohon. Ve výstavní místnosti je možné nahlédnout i do desek s materiály ke dřívějším výstavám, z nichž nás nejvíce zaujaly desky z výstavy o nám známém Františku Fajtlovi, slavném válečném pilotovi, rodáku z nedalekého Donína. Odcházely jsme z galerie pana Blažka plni dojmů, většina s přáním se sem ještě někdy určitě vrátit.

Japonská vazba

Ve středu 15. října jsme se v hodině umění tady a teď naučily japonskou vazbu knih. Nejdříve jsme se seznámily s technikou základní vazby a potom si vyzkoušely svázání malého deníčku. Tento způsob vazby jsme uplatnily při vazbě našich kompozičních cvičení z letního semestru. Vznikla tak pěkná alba prací. Kromě této základní vazby se dají použít i ozdobné vazby, které jsme si mohly prohlédnout v literatuře, kterou nám lektorka dala k nahlédnutí. Věřím, že využijeme techniku japonské vazby například při výrobě alba svých vnoučat nebo třeba při výrobě kuchařky sestavené z dobrých a vyzkoušených receptů.

Husovy Louny 2015

"Třeba jsem vás, nejmilejší, nespatřil očima vnějšíma, nýbrž jen vnitřníma, doslýchám přece o Vaší pevné víře a lásce k Bohu a jeho evangeliu, jak vás sám Spasitel sjednotil u víře, pokoji, lásce a poslouchání slova Božího, takže vaše svornost a jednomyslnost má přede všemi obcemi království Českého přední místo v mém srdci."

Kolář – Paříž – Dobříš

Ve středu 24. září by se dožil sta let světoznámý výtvarník Jiří Kolář. Lektorka oboru umění tady a teď Věra Pokorná, Eva Venclíková a já jsme se v Městské knihovně Dobříš zúčastnily akce, nazvané Den Jiřího Koláře. Součástí programu bylo i předávání cen vítězům výtvarné a literární soutěže, vypsané knihovnicí Romanou Borodovou na téma Kolář – Paříž – Dobříš.

První hodina českopisu v Praze

Dnešní hodina českopisu – Praha začínala ve vestibulu stanice metra Dejvická. Odtud jsme zamířili na stanici Malostranská a tramvají č. 22 jsme dojeli na Pohořelec. A zde to opravdu začalo.

Návštěva zámku a bývalého mlýna v Pátku

Na tuto exkurzi jsem se těšila, neboť jsem z Peruce a Pátek je naše tzv. satelitní obec. Ale hlavně jsem se těšila na naši průvodkyni milou paní Milenu Hubičkovou, kterou znám již léta. Očekávání mne nezklamalo! Paní Hubičková nás upřímně přivítala jako „staré známé“ a hned nám začala zasvěceně a vyčerpávajícím způsobem vyprávět o historii nejen zámku, ale i samotné obce. A nejen to. Předala nám i něco navíc – pohodu a laskavost. Nazvaly (byly jsme pouze ženy) jsme ji Zámeckou paní, protože se k nám po celou dobu chovala jako k milé návštěvě, na kterou se těšila a kterou ráda vidí. Ano, paní Hubičková je vzdělaná, chytrá dáma, která má navíc „srdce na dlani“ a v její společnosti je vám dobře. Škoda, že takových lidí není okolo nás více…!