Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016

Minimalismus a stromy očima Třetího věku

V Galerii u Plazíka na Peruci probíhá výstava absolventských prací studentů oboru Kreativní fotografie univerzity Třetího věku při Městské knihovně Louny. Vystavují tito absolventi: František Fanta, Hana Hoblíková, Irena Kadeřábková, Alena Kotová, Vlasta Mikschová, Marie Nýdrová, Věra Pokorná, Jiřina Svačinová, Alena Svobodová, Zdeňka Talácková, Jiřina Hegedüšová, Irena Hellerová a Miroslav Blažek...

Tvůrčí psaní

Tvůrčí psaní. Jeden z „interaktivních“ předmětů, kde nejste jen v roli posluchače, ale v průběhu lekce se stáváte, promiňte mi ten slovní nádor, rychlospisovatelem. Co je tím myšleno? To je docela prosté, lektor vám předhodí námět, zhusta naprosto nečekaný, ba až zákeřný, a je na vás, jak s ním během zhruba vyměřených deseti minut naložíte.

Děkuji!

Všem studentkám oboru umění tady a teď. Za vstřícnost, se kterou přijímají všechny výzvy, které před ně postavím nebo položím. I když se někdy ostýchají, nevěří si nebo se jim nechce, tak se nakonec do všech možných technik a témat pustí a tvoří. A jak! Krásně, skvěle, úžasně a s velkou dávkou pozitivní energie, která z jejich výtvarných prací přímo sálá. O tom se mohli přesvědčit všichni, kdo procházeli galerií lounské knihovny a viděli v zimě výstavu peří v květnu a na jaře práce na téma portrét. Připojili se k nám studentky oboru ruční práce a kreativní fotografie a všichni dohromady jsme 16. června slavnostně výstavu ukončili. Jedna výstava skončila a další už je částečně připravená a já se moc těším na ilustrace k textům, které jsou napsány v oboru tvůrčí psaní.

 

lektorka Věra Pokorná

 

Fotogalerie

 

Třetí věk končí a potřetí začíná

Na dvorku lounské knihovny proběhlo "stužkování páťáků". Končí druhý pětiletý cyklus oblíbeného vzdělávacího programu pro aktivní seniory. Mnozí z nich do Třetího věku chodí již desest let a chystají se pokračovat dál. Projekt, kterým se pyšní lounská knihovna, má již 350 studentů!

Barevné dopoledne u řeky

Ve středu 11. května jsme ukončily další ročník umění tady a teď. Počasí to už dovolilo, takže nám paní Věra Pokorná vybrala pro závěrečnou lekci práci v plenéru, malbu krajiny akrylovými barvami na desku. Kromě jedné frekventantky kurzu jsme s touto malbou žádná ze zúčastněných dam neměla žádné zkušenosti. Vyrazily jsme do Obory, do dobře přístupného útulného koutu u řeky. Paní Pokorná přizvala jako lektora Pavla Macáka.

Výstava Portréty

Co spojuje výstavu Portréty v galerii Městské knihovny Louny? To, že vznikly zásluhou studentek a studenta Třetího věku.

Rukopis královédvorský - Záboj, Slavoj i Luděk

Z črna lesa vystupuje skála,
na skálu vystúpi silný Záboj,
obzíra krajiny na vsie strany;
zamúti sě ot krajin ote vsěch
i zastena pláčem holubiným.
Sědě dlúho i dlúho sě mútie,
i vzchopi sě vzhóru jako jelen,
dolov lesem, lesem dlúhopustým
bystro spěcháše, ot muže k mužu,
ot silna k silnu, po vsickéj vlasti.
Krátká slova ke vsěm skryto řeče,
pokloni sě bohóm, otsud k druhu spěcha.

Návštěva Klementina, Karlova mostu a Malé Strany

Předmět Českopis – Praha mě nadchl, a proto se chci podělit se svými zážitky. V březnu jsme navštívili Klementinum, předtím jsme se zastavili na náměstí Jana Palacha, prohlédli si významné stavby Rudolfinum a Filozofickou fakultu, poté prošli část Starého města Kaprovou ulicí až na Mariánské náměstí.

Arcibiskupský palác v Praze

Palác na Hradčanském náměstí působí na návštěvníky jako zámek. V současnosti je třetím sídlem pražských biskupů a arcibiskupů. První sídlo bývalo na Pražském hradě. Dnes v něm sídlí církevní soud. Druhým sídlem byl biskupský dvůr na Malé Straně, který v roce 1421 zničili husité.

Měsíc čtenářů a příznivců knihoven právě startuje

Březen - měsíc knihy, knihoven, čtenářů a návštěvníků knihoven je tady. Knihovničtí inspektoři se chystají vyrazit do terénu! Během celého března mohou získat lidé na ulicích odměnu, podmínka je jediná - musí se prokázat knihou či časopisem. Ponoukat lidi ke čtení je jedním z cílů březnové propagace. Děti mohou získat během celého měsíce registraci za polovic.

Zahájení vlastivědy v letním semestru

Dne 11. února, my děvčata z Třetího věku jsme zahájily letní semestr vlastivědy. Sraz jsme měly před divadlem, kde se v jeho výstavní síni konala výstava "Vladimír Mirvald ze soukromých sbírek". Do této výstavy nás uvedla paní profesorka Mirvaldová, dcera pana profesora Mirvalda. Poutavě nám povyprávěla, jak vznikala jeho díla a něco málo z jeho činorodého života.

Předplesový seriálek - 3. díl

--- 3. díl ---

Seznamování a konverzace u stolu

Pokud se společnost nezná, je úkolem nejmladšího muže u stolu představit sebe a svoji partnerku. Následně vstane další muž (žena zůstane sedět), představí sebe a svoji partnerku. Pokud se společnost zná a přichází někdo neznámý, představí ho společnosti ten, kdo příchozího zná. Při představování platí, že představujeme váženější osobě osobu méně váženou. Váženější osobou se míní dáma, šéf, starostka, poslanec, matka apod.
Ruku podává opět váženější osoba té druhé, tedy muž počká, až mu ruku nabídne žena, žena počká, až jí ruku nabídne prezident, mladší žena počká, až jí ruku nabídne starší dáma. Příchozí dáma nabídne ruku sedící dámě/dámám, následně pánům, pak se teprve pozdraví pánové.

Masky tančily městem

Rekordní počet účastníků masopustního průvodu prošel městem. Společná akce několika institucí, která především dětem připomíná lidové tradice. Lounské i venkovské školy zaplnily náměstí do posledního místa!

Základy používání tabletu / telefonu

Zájemci o školení používání tabletu nebo dotykového telefonu byli rozděleni do čtyř skupin. Školit se budou studenti na vlastních přístrojích (telefonech nebo tabletech) s operačním systémem Android.

 

Předplesový seriálek - 2. díl

--- 2. díl ---

Oblečení na reprezentační ples

Nepodléhejte módním hitům, barvy a tvary letoška jsou dobré do časopisů a reklamních kampaní. Držte se našeho seriálku a klidně provětrejte modely, které máte roky ve skříni. Pokud splňují zásady plesové etikety, nezestárnou nikdy. Výběr večerní toalety však nemůžeme nechat na poslední chvíli.  Vhodnou kabelku můžete mít zrovna u kamarádky a čistírna také nemá otevřeno, tedy v Lounech, každý den.

Poslední hospodárná hodina provoněna levandulí

Seminář hospodyňka je zaměřen na praktické a ručně vyráběné produkty, dající se snadno použít v domácnosti. Studentky měly na výběr výrobu domácího pracího prášku, přípravu sirupů různých chutí, přírodní soli na vaření i do koupele a mnoho dalšího. Mohly se naučit vyrábět kosmetiku i prostředky na úklid domácnosti.

Předplesový seriálek - 1. díl

V loňském roce jsme vám přinášeli seriálek, který se mohl hodit před reprezentačním plesem. Letos jej oprašujeme a přidáváme další důležité informace.

Hlavně si nezapomeňte včas koupit vstupenky, abychom ho nepsali zbytečně. Největší ples sezóny je tradičně plánován na poslední únorový víkend (sobota 27. 2. od 20.00). Plesem vstoupí knihovníci do března - měsíce knih, knihoven a čtenářů.

Výlet Třetího věku do Babiččina údolí

V sobotu 5. prosince jsme se vydali na adventní výlet do Ratibořic. Vzhledem k datu by se dalo říct, že utíkáme před čertem, ale nikoli. Během cesty jsme poslouchali zajímavosti o Ratibořicích a chvalozpěvy, které na Ratibořice napsali mnohé známé osobnosti. Na místo jsme zdárně dorazili v dopoledních hodinách.

Městská knihovna Louny má za sebou další úspěšný rok

Pět let v domě číslo jedna, další národní ocenění, stovky výpůjček, 10. výročí projektu Třetí věk, zahájení experimentálních služeb v areálu Nemocnice Louny, spokojení návštěvníci a čtenáři.  Proti předchozímu období přišlo méně návštěvníků, ale půjčili si více knih.  Lounská knihovna uzavřela další úspěšný rok a chystá spoustu zajímavých akcí na ten letošní.

Českopis v novém kabátě

S příchodem nového školního roku jsme v předmětu českopis v rámci projektu Třetí věk při Městské knihovně Louny vyzkoušeli nový model výuky.

Andělé z nebe

První adventní neděli to v Městské knihovně Louny vonělo vánočním punčem a vánočkou. Pohoštění bylo připraveno pro návštěvníky vernisáže tradiční adventní výstavy Andělé z nebe. Výtvarné práce letos poprvé vznikaly napříč všemi tvůrčími obory Třetího věku a to uměním tady a teď, kreativní fotografií a ručními pracemi.

Exkurze na výstavu do Musea Kampa

Poslední listopadový den, v pondělí 30. listopadu 2015, jsme se studentkami Třetího věku oboru kulturní dějiny navštívili Museum Kampa v Praze. Současné téma přednášek týkající se českého umění ve 20. století jsme tak doplnili o ukázkovou výstavu malířů Toyen a Františka Kupky a sochaře Otto Gutfreunda.

Dvě pražské návštěvy

Již dvakrát jsme v rámci předmětu českopis – Praha navštívily hlavní město, žasly nad poznatky a přitom se nevzdálily na dohled od Pražského hradu. Při první návštěvě Strahov, Pohořelec a paláce Hradčanského náměstí (nejkrásnějšího na světě, jak řekla Madeleine Albrightová Billu Clintonovi a on s ní souhlasil).

Les

Na začátku hodiny se studentky rozcvičily tím, že kreslily tužkou, která se nesměla zvednout z papíru. Aby se jim pracovalo dobře, poslouchaly hudbu Philipa Glase z filmu Hodiny.  Potom jsem studentkám rozdala klacky, velké papíry si přilepily na zem, dostaly barevné tuše a instrukce, že se nesmí předklánět a musí držet klacek oběma rukama. To vše opět při kresbě lesa. Všechny byly překvapené, protože jsme nic takového ještě nezkoušely.

Portrét básníka

Kreslířská rozcvička při této hodině byla věnována šrafování. Studentky měly před sebou těžký úkol, kresbu portrétu, takže následovala druhá rozcvička, kresba „minutka“. 11 různých portrétů, mladých krásných žen, starých pánů i bezdomovců musely nakreslit za 1 minutu tak, aby vystihly to nejdůležitější z obličeje několika čarami.

Týden knihoven skončil, lounská má další prestižní cenu do sbírky

V rámci Týdne knihoven proběhl ve čtvrtek 9. října v Zrcadlové kapli pražského Klementina slavnostní akt, za přítomnosti zástupců Ministerstva kultury ČR, Národní knihovny ČR, zástupců Svazu měst a obcí, knihovnic a knihovníků z celé republiky, starostek a starostů byly předány ceny v soutěži Knihovna roku 2015. Městská knihovna Louny byla ohodnocena jako nejlepší česká knihovna v kategorii měst do 20 tisíc obyvatel. Domů si přivezla Zvláštní ocenění za aktivity podporující integraci zdravých a handicapovaných lidí.

Předávání ceny Knihovna roku 2015

Týden knihoven startuje již tento víkend

„Zažijte knihovnu jinak“, to je letošní motto celostátního Týdne knihoven, který v prvním říjnovém týdnu upozorňuje na to, jak se knihovny proměňují, láká nové čtenáře, nabízí nové projekty. Lounská knihovna startuje v pátek, nikoli v Lounech, ale v Táboře!

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem slaví v roce 2015 padesáté výročí otevření nového sídla v modernisticky rekonstruované budově bývalé lobkowiczké zámecké jízdárně. Důležitým exponátem výstavy Schránka pro ducha je proto i sama budova – obálka, ukrývající kulturní paměť zpředmětněnou v uměleckých sbírkách. Náplň výstavy tvořila díla výtvarníků zlaté éry šedesátých let z fondů galerie – Boštík, Medek, Boudník, John, Malich, Šimotová, Palcr, Podhrázský, Piesen, Sion, Veselý, Ševčík, Zlín, Slavík, Němec, Načeradský.

Výstava na stromech na Mírovém náměstí

Plné ruce práce. Takový je název výstavy o kávě, kterou v týdnu od soboty 3. října hostí stromy na Mírovém náměstí v Lounech. Stane se součástí více než 40 míst po celé ČR, kde výstava ve stejný čas probíhá. Na 15 plakátech se například dozvíte, co je to kojot nebo roya, jak vypadá kávovník či kávová zrna, jak se káva zpracovává a mnoho dalšího. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace NaZemi, který navštívil pěstitele kávy v Guatemale a Mexiku. Zkoumal, jaké dopady na jejich životy má jejich zapojení do fairtradeových družstev.

Třetí věk slaví jubilejní 10. rok

Kulturní dům Zastávka se v neděli 13. září stal místem setkání všech studentů Třetího věku Louny, kteří zde oslavili jubilejní desátý rok existence projektu. Slavnostní odpoledne doprovázela hudba kapely Free Band.

Tulák nebo knihovník

Dnes 10. 9. 2015 si připomínáme smutné 10. výročí úmrtí bývalého ředitele lounské knihovny Ivo Markvarta. Na hřbitově v Podbradci v 15.00 hodin odpoledne položila současná ředitelka knihovny Dagmar Kučerová květinu od lounských knihovníků a čtenářů. Hrob příchozí vyzdobili texty a úryvky z jeho knih, neformálně, jednoduše, prostě, bez oficialit, tak by to právě on chtěl, zavzpomínali příchozí na tuláka a knihovníka Markvarta.

Bouřka a déšť jakoby dokreslovala obrázek dnešního dne...

Třetí věk hlásí 300. studentku

Doslova za pět minut dvanáct se v pátek 4. září přišla přihlásit 300. studentka do vzdělávacího projektu Třetí věk. Emilie Neubauerová si přišla zapsat předměty evropis, politologie, základy práva a umění tady a teď.

Podesáté do školy

Již desátým rokem provozuje Městská knihovna Louny projekt Třetí věk. První studenti se přišli zapsat 1. 9. 2006 do studovny v Husově ulici, vítali je 4 lektoři, nabízeli 4 předměty. Studentů přišlo 42, mnozí z nich přijdou letos již podesáté k zápisu! Třetí věk je fenomenální záležitostí lounské knihovny.