Třetí věk » Články » Školní rok 2015 / 2016 » Exkurze na výstavu do Musea Kampa

Exkurze na výstavu do Musea Kampa

Poslední listopadový den, v pondělí 30. listopadu 2015, jsme se studentkami Třetího věku oboru kulturní dějiny navštívili Museum Kampa v Praze. Současné téma přednášek týkající se českého umění ve 20. století jsme tak doplnili o ukázkovou výstavu malířů Toyen a Františka Kupky a sochaře Otto Gutfreunda.

Unikátní výstavu „Toyen: Vidím neboť je noc“ připravilo Museum Kampa u příležitosti oslav 96. narozenin zakladatelky muzea Medy Mládkové. Česko-francouzská malířka, vlastním jménem Marie Černínová, se řadí mezi nejvýraznější představitelky evropského surrealismu. Její obrazy byly zapůjčené z mnoha významných státních i soukromých českých i pařížských sbírek. Výstava je průřezem autorčina figurálního díla, od rané fáze z poloviny dvacátých let přes surrealistické období třicátých a čtyřicátých let až po její pařížský poválečný pobyt. Návštěvnice výstavy mohly zhlédnout stěžejní díla Spící, Sen, Ztroskotání ve snu aj.

Sbírka Františka Kupky, velkého průkopníka abstraktního umění, je jednou z největších a nejvýznamnějších, která kdy byla představena. Na 200 děl od studií, akvarelů a pastelů po olejomalby. Mohli jsme vidět obrazy Dvoubarevná fuga a Teplá chromatika, považovány za jedny z prvních abstraktních obrazů vůbec, poprvé vystavených v roce 1912 v Paříži.

Kubisticky sochař Otto Gutfreund je jeden z nejvýznamnějších českých sochařů první poloviny 20. století. V jeho tvorbě se zrcadlí myšlenky a pocity příznačné pro společnost jeho doby. Sbírka se soustředí především na bronzové skulptury předválečného období. Kubistické poprsí (1914) byla označena jako první kubistická socha 20. století.

Studentky, které se výstavy zúčastnily, byly i přes nepříznivé počasí nadšené. Některé šly pouze na výstavu Toyen, některé si zakoupily lístek do celého objektu, kdy mohly zhlédnout i stálou expozici muzea.

 

lektor Ondřej Kunc

 

Fotogalerie