Třetí věk » Články » Školní rok 2014 / 2015 » Perucké poznávání

Perucké poznávání

V rámci předmětu českopis jsme ve čtvrtek 16. října navštívily městys Peruc, místo pěkné nejen z historického hlediska, ale i v současné době. Naší první zastávkou byla Galerie U Plazíka, kterou ve svém domku provozuje pan Miroslav Blažek. Většinou vystavuje díla amatérských umělců, jak malířů, tak fotografů. V současné době zde probíhá výstava fotografií slovenské amatérské fotografky Renáty Hudecové, žijící v Lounech. Prohlédly jsme si nejen výstavu, ale i kuchyň a komoru zachovanou v původním stavu, z nichž na nás dýchla minulost známá nám z mládí buď z domova či od někoho z okolí. Kachlová kamna, stará kredenc a v ní dobový jídelní servis, malované hrnečky a další skvosty. V komoře se pak nachází starý mandl na prádlo s velkým točícím kolem a klikou na ruční pohon. Ve výstavní místnosti je možné nahlédnout i do desek s materiály ke dřívějším výstavám, z nichž nás nejvíce zaujaly desky z výstavy o nám známém Františku Fajtlovi, slavném válečném pilotovi, rodáku z nedalekého Donína. Odcházely jsme z galerie pana Blažka plni dojmů, většina s přáním se sem ještě někdy určitě vrátit.

Odtud jsme pokračovaly do Galerie U Kozorožce paní Viery Kopicové, kde byla pouze pro nás, studenty třetího věku, ještě k vidění již oficiálně ukončená výstava Švandrlíka a Neprakty. Připomněly jsme si léta minulá a časopis Dikobraz, kde byla většina kreslených vtipů s popisem uváděna. Výstava se nám moc líbila, jakož i vyprávění paní Kopicové nejen o peripetiích se zakoupením nemovitosti a úpravách po zakoupení. Tehdy při různých výkopech zde našli části předmětů dokazující osídlení v 10. až 11. století.

Poté nás paní Kopicová zavedla ke kostelu zasvěcenému sv. Petru a Pavlovi, kde nás spolu s naší spolužačkou Helenou Halamovou, žijící také v Peruci, seznámily s historií kostela, vlastní stavbou, výzdobou apod. Prohlédly jsme si interiér kostela a paní Kopicová nás potom zavedla do přilehlé zahrady, o kterou se ještě s jednou paní stará. Zahrada je udržovaná a její větší část byla v dávných dobách hřbitovem, jak na to ukazují skrovné pozůstatky.

Další naší zastávkou na Peruci bylo Muzeum české vesnice, které vzniklo hlavně přičiněním bývalého starosty Peruce, pana J. Vilhelma, a jeho zástupkyně, naší současné spolužačky, paní Halamové. Bylo vybudováno ze staré barokní třípodlažní sýpky z konce 18. století. S jeho vznikem, postupným zaplňováním exponáty a jinými zajímavostmi nás podrobněji seznámila průvodkyně a pokladní v jedné osobě paní Hauptvoglová. Jsou zde uchovány staré zemědělské stroje, různé nářadí, nástroje a předměty, které byly odedávna součástí života na českém venkově. Je zde i loutkové divadélko a část staré školní třídy. Ve třetím podlaží je v současné době vystavena hlavně expozice kočárků včetně doplňků i panenek. Expozice v tomto podlaží bývá obměňována. V tomto muzeu si řada z nás zavzpomínala na své dětství a rané mládí.

Posledním místem naší návštěvy Peruce byl Penzion Za Dubem manželů Dvořákových. Při cestě tam a zpět šla řada z nás okolo Boženiny studánky a prohlédla si její současný stav. Do penzionu nás pozvala paní Hana Dvořáková, též studentka třetího věku. V nedávné době tuto nemovitost koupili a nejprve na všech budovách nechali položit nové střechy. V přilehlé stodole zřídili koncertní, divadelní, předváděcí prostor, včetně stoupajícího hlediště. V obytné budově potom malou kavárničku a skrovné ubytovací prostory. Při občerstvení v kavárničce jsme se ještě seznámily s materiály o Peruci, které přivezla lektorka paní Marcela Langrová a přinesl pan Blažek, jenž za námi do penzionu také ještě přišel. Seznámil nás s některými historickými souvislostmi, objasnil nám skutečnost okolo v současné době uzavřeného a chátrajícího zámku, v čemž mu pomohla i naše spolužačka paní Halamová. Dále nás seznámil se zajímavostmi v okolí Peruce, které se nacházejí venku v přírodě. Pochopily jsme, že do Peruce a jejího okolí bychom měli určitě ještě zavítat.

Všem našim peruckým hostitelům, tedy panu Blažkovi, paní Kopicové, paní Hauptvoglové i paní Dvořákové patří veliký dík. A samozřejmě také naší spolužačce paní Heleně Halamové, která většinu zastavení zařídila a také nás seznámila s řadou zajímavostí. A hlavně naší lektorce M. Langrové za nápad a umožnění návštěvy tohoto památného místa. K naší spokojenosti s touto vydařenou návštěvou za poznáváním blízkého okolí přispělo i pěkné počasí. Všichni budeme na tento den rádi vzpomínat.

 

Eva Tůmová, 4. ročník

 

Fotogalerie