Třetí věk » Články » Školní rok 2011 / 2012 » Výlet do Mutějovic

Výlet do Mutějovic

Druhý ročník 3V oboru Vlastivěda lektorky pí. Langrové absolvoval dne 9. května poznávací zájezd do Mutějovic. Doprava byla tradičně osobními automobily, cílem pak dva zajímavé objekty v obci.

Prvním byla hrnčírna – výrobna keramiky manželů Duchkových. Přítomna byla pí. Duchková, která nás objektem provedla a podala odborný výklad. Provozovnu si manželé Duchkovi upravili z původního statku, který obhospodařovalo místní JZD. Již při vstupu do dvora na nás dýchlo příjemné přírodní a starobylé prostředí, kde se snoubí staré účelově přizpůsobené budovy s přirozeným trávníkem i okrasným záhonem.

V stejně příjemném duchu probíhal i výklad paní Duchkové. Na začátku výroby je příprava hmoty. Surovinu na keramickou hmotu, hlínu kaolínového charakteru, si chodí pan Duchek kopat do blízkého okolí, kde se surovina místy nalézá. Z hmoty vyrábějí Duchkovi užitkovou a zejména ozdobnou keramiku. Jsou to hrnce, hrnky, džbánky, vázy, misky, zvonečky, ale i ozdobné předměty, jimž je těžko určit název. Vyrobené předměty se pak vypalují v jedné ze tří pecí. Každá se hodí na jiný sortiment. Výpal je náročný a rozhodující proces, který vyžaduje hluboké znalosti, přesnost a vytrvalost. Při výpalu se musí být někdy nepřetržitě i několik dní.

Nakonec nám majitelka ukázala výstavní místnost, kde jsou vystaveny jednak jejich výrobky, ale i výrobky z různých krajů a také z dob minulých. Zde bylo možno si zakoupit keramické výrobky, čehož někteří účastníci také využili.

Další místo, které jsme navštívili, byl Poddžbánský pivovar. Výstižnější by byl název pivovárek, protože celé zařízení je umístěno ve dvou místnostech ve velikosti větší garáže. Zařízení je zhotoveno z nerezu a působí pěkným dojmem. Výklad nám podával mladý sympatický asi 25letý mladík. Vyrábí se zde 11 stupňové pivo a, jak jsme si vyzkoušeli, tak je lahodné chuti. Pivo se nedistribuuje do obchodní sítě, ale je dodáváno pouze do přilehlé restaurace, která je součástí podniku. Tam jsme si zašli na oběd. I když se na všechny nedostalo s objednávkou halušek, výlet se vydařil a studentům velice líbil.