Třetí věk » Články » Školní rok 2012 / 2013 » Konec okurkové sezony

Konec okurkové sezony

Po odmlce během letních prázdnin se v září vrací do Městské knihovny Louny stále populárnější vzdělávací projekt pro seniory Třetí věk Louny. V pondělí 3. září se již posedmé otevřou všem studentům brány „univerzity“ k zápisu předmětů, který bude probíhat postupně od 9:00 hodin. V nabídce je připraveno na dvacet přednášek, seminářů či workshopů, od letošního školního roku jsou mezi novinkami předměty němčina, kreativní fotografie, ruční práce nebo českopis-Praha. Nových zájemců je již teď více než dost, očekává se dokonce překročení magické hranice 200 studentů.

Druhou velkou akcí, pořádanou lounskou knihovnou, bude přibližně v polovině měsíce Jiný den. V sobotu 15. září od rána do noci se na lounském výstavišti bude konat mezigenerační den plný zábavy, divadla, hudby a pohody. Nejen pro seniory, ale také pro ostatní (ne)čtenáře je připraveno první setkání s odborníkem v rámci projektu Café Nobel. Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK v Praze pohovoří na téma Vzestup a pád civilizací aneb Vše se (víceméně) opakuje. Je překvapivé, kolik společného mají starověké civilizace s tou naší. A je smutné, že stejně jako tyto dávné civilizace, míří možná i ta naše ke svému kolapsu. Proč musíme stále dokola procházet spirálami krizí? Proč si neumíme z historie vzít poučení? Tyto i další otázky ve čtvrtek 6. září od 17:00 hodin.

Ve stejný čas o tři dny později navštíví lounskou knihovnu americký spisovatel C. D. Payne, autor kultovní série Mládí v hajzlu. V rámci projektu LiStOVáNí uvede Lukáš Hejlík autorovo Turné v hajzlu po České republice. C. D. Payne zde představí svou novou knihu Neviditelný společně s jejím prodejem, besedou a autogramiádou. Na konec měsíce jsou naplánované jak další pokračování cyklu Úspěšní 2011, tentokrát s hosty Jiřím Vítem a Jakubem Hnátkem, členy týmu Usurpátors High5, vítězi Českého poháru ve streetballu a účastníky mistrovství světa v Moskvě, tak zeměpisný cyklus přednášek lounských cestovatelů sobě, kde se s amatérskou fotografkou Radkou Havelkovou podíváme na Nový Zéland.

Bližší informace k plánovaným akcím najdete na internetových stránkách www.mkl.cz a tretivek.mkl.cz nebo na facebooku.